Απότοκο της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανέχεια και την ανασφάλεια. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας με όνειρα και φιλοδοξίες, χάνουν ξαφνικά τα πάντα και βρίσκονται στο δρόμο, βιώνοντας έτσι την πιο ακραία μορφή ένδειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟ.Δ.Ε.Π. λειτουργεί τον Ξενώνα Αστέγων «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ» με σκοπό να «αγκαλιάσει» και να προσφέρει ασφάλεια σε συμπολίτες μας, που είναι αναγκαίο να στηριχτούν και πάλι στις δικές τους δυνάμεις και να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Με την πεποίθηση ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση» η λειτουργία του ξενώνα αντιμετωπίζει τις άμεσες ανάγκες των άστεγων δημοτών του Πειραιά για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών. Επιδίωξη μας, αποτελεί η ψυχοκοινωνική στήριξη και η κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των φιλοξενουμένων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μονιμότητα της παραμονής τους.

Στελεχωμένος με το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό ο Ξενώνας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες όπως:

  • Διαμονή
  • Παροχή ειδών ατομικής υγιεινής και ιματισμού
  • Ημιδιατροφή
  • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη
  • Κοινωνική και προνοιακή κάλυψη

Ο Ξενώνας Αστέγων «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ» στεγάζεται σε κτίριο συνολικής έκτασης 900 τ.μ. διαμορφωμένα σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 41 συνολικά ατόμων, ενώ διαθέτει κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους (γυναικών και αντρών αντίστοιχα), χώρο εστίασης, χώρο αποθήκευσης, πλήρως εξοπλισμένο χώρο πλυντηρίου/σιδερωτηρίου, γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας και γραμματείας καθώς και γραφείο υποδοχής.

Στον Ξενώνα μπορούν να φιλοξενηθούν και να γίνουν δεκτοί (κατά προτεραιότητα) άστεγοι Δημότες και πρώην κάτοικοι του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και δεν παρουσιάζουν προβλήματα χρόνιας πάθησης, αναπηρία ή ψυχική νόσο, καθώς επίσης δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από αλκοόλ ή άλλες ουσίες.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εισαγωγή στο ξενώνα:

  • Αίτηση η οποία συντάσσεται παρουσία της Κοινωνικής Λειτουργού του ξενώνα
  • Ιατρικές εξετάσεις (Αιματολογική για μεταδιδόμενα νοσήματα, Καρδιογράφημα, Ακτινογραφία Θώρακα, Δερματολογική εξέταση και Ψυχιατρική Εκτίμηση από Δημόσιο Νοσοκομείο)
  • Φορολογική Δήλωση προηγούμενου έτους ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 από ΔΟΥ που να αναφέρει πως ο αιτών δεν είναι υπόχρεος σε φορολογική δήλωση.
  • Οικογενειακή Κατάσταση που να αποδεικνύει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι Δημότης Πειραιά ή Πιστοποιητικό από την Δημοτική Αστυνομία ότι είναι ή ήταν πρώην κάτοικος Δήμου Πειραιά ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας στην οποία διέμενε και ενοικίαζε ή το ενοικιαστήριο από την κατοικία αυτή.
  • Φωτοτυπία Ταυτότητας.

Μετά την συγκέντρωση των παραπάνω δικαιολογητικών η υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός του ξενώνα, συντάσσει έκθεση κοινωνικού ιστορικού του ενδιαφερόμενου, η οποία επισυνάπτεται στην αίτηση και παραπέμπεται για αξιολόγηση και έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή.

ΚΟΔΕΠ