Αντικείμενο του έργου
Το αντικείμενο έργου αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, μέσω της μεθοδολογικής και λειτουργικής ενοποίησης των παρεμβάσεων, του συντονισμού και της παρακολούθησης των δράσεων κοινωνικής συνοχής που συντελούνται στο Δήμο Πειραιά, τόσο από τον ίδιο το Δήμο, όσο και από άλλους φορείς και κοινωνικά δίκτυα στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δίκτυο Πρόληψης και Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στο Δήμο Πειραιά – Social Innovation Piraeus».
Η προτεινόμενη Πράξη εμπίπτει στην Πρόσκληση: PIR018, Κωδ. Ολοκλ. Στρατ. Χωρ. Αναπτ.: 1092, Α/Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ: 4234, πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 09 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με τίτλο: «Βελτίωση της Αποτελεσματικότητας της Κοινωνικής Ένταξης, της Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων, μέσω της Μεθοδολογικής και Λειτουργικής Ενοποίησης των Παρεμβάσεων Κοινωνικής Ένταξης στην Πόλη του Πειραιά σε ένα Ενιαίο, Ιεραρχημένο και Ομογενοποιημένο Δίκτυο Πρόληψης και Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης», με ΑΔΑ: Ω7ΙΣΩΞΥ-ΠΥΗ.ν έγκριση των εγχειριδίων διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου, στο πλαίσιο υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020».
- Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου (hub) εντοπισμού και καταγραφής αναγκών στην περιοχή του Δήμου Πειραιά.
- Η δυνατότητα με ευελιξία και συνέπεια να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις με στόχο πάντα την υποστήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
- Η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα στο σύνολο των ευάλωτων
κοινωνικά ομάδων καθώς και των ατόμων που βιώνουν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό. - Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και αποξένωσης από το κοινωνικό γίγνεσθαι.
- Δημιουργία και εφαρμογή ολοκληρωμένων και ολιστικών μοντέλων βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής.
- Δημιουργία και κοινή χρήση καινοτόμων και εξειδικευμένων εργαλείων με τη χρήση σύγχρονων ΤΠΕ.
- Υλοποίηση στοχευμένων δράσεων δικτύωσης και δημοσιότητας.
- Ενοποίηση και συντονισμός κοινωνικών παρεμβάσεων με στόχο την ευρύτερη διάδοση των
εργαλείων, παραδοτέων και αποτελεσμάτων του έργου.
Ωφελούμενοι
Οι άμεσα ωφελούμενοι του έργου είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι συμπολίτες μας, οι άστεγοι, οι άποροι, οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς και το σύνολο του ευρύτερου πληθυσμού του Δήμου Πειραιά. Επιπλέον, έμμεσα ωφελούμενοι είναι οι επιχειρηματίες του Δήμου καθώς και οι οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που με την ενεργή συμμετοχή τους στο έργο μπορούν δυνητικά να συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, στην διάχυση των νέων εργαλείων, καθώς και στην ενεργή συμμετοχή τους στο κοινωνικό προφίλ του Δήμου.
Πακέτα Εργασίας
Το έργο περιλαμβάνει τρία (3) πακέτα εργασίας, με στόχο την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων της δράσης:
1. Π.Ε.1. «Οργάνωση & Λειτουργία του Μηχανισμού / Συντονισμός Πράξης»
2. Π.Ε.2. «Παρεμβάσεις πρόληψης και υποστήριξης της Κοινωνικής Ένταξης στον Δήμο Πειραιά»
3. Π.Ε.3. «Ανάπτυξη εργαλείων και πληροφοριακών συστημάτων – Συμπληρωματικές έρευνες και
εμπειρογνωμοσύνες»
Η δημιουργία του «Δικτύου Πρόληψης και Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στο Δήμο Πειραιά – Social Innovation Piraeus», με τη μοντελοποίηση του Μηχανισμού σχεδιασμού κοινωνικών παρεμβάσεων, έχει ως σκοπό να καταγράψει σε βάθος τις ανάγκες του πληθυσμού, τόσο μακροχρόνιες όσο και έκτακτες (π.χ. αυξημένη άφιξη προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο λιμάνι, ενίσχυση των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η πανδημία COVID-19, πλημμύρες, κλπ., ενίσχυση των παιδιών και εφήβων των ευπαθών ομάδων, υποστήριξη των αστέγων και ηλικιωμένων, κ.α.).
Οι επιμέρους δράσεις και ενέργειες της Πράξης που προβλέπεται να υλοποιηθούν για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων περιλαμβάνουν δύο διακριτές ομάδες εργασιών που αφορούν α) δαπάνες για τη δημιουργία ψηφιακών και άλλων υποστηρικτικών εργαλείων, στοχευμένων μελετών και ερευνών, δράσεων δημοσιότητας, δικτύωσης, κ.α. και β) δαπάνες που αφορούν σε παρεμβάσεις πρόληψης και υποστήριξης της Κοινωνικής Ένταξης στον Δήμο Πειραιά. Η διάρκεια του έργου είναι τρία (3) έτη.