Στόχος του προγράμματος η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο υλοποίησης του προγράμματος Social Innovation Piraeus από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, έχουν εξεταστεί 2.500 αιτήσεις ενδιαφερομένων και έχει παρασχεθεί βοήθεια σε εκατοντάδες ευάλωτους κοινωνικά συμπολίτες μας.
Στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.) μέσω του προγράμματος Social Innovation Piraeus, αναφέρθηκε σε συνέντευξη της στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά η κ. Χριστίνα Ψωρογιάννη, στέλεχος φυσικού αντικειμένου του Προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ψωρογιάννη αναφέρθηκε αρχικά στο περιβάλλον αυξημένων κοινωνικών αναγκών και οικονομικών περιορισμών που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας και επιβαρύνθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας αλλά και των αυξημένων ροών προσφύγων και μεταναστών.
Τόνισε ότι στόχος του προγράμματος Social Innovation Piraeus είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κοινωνικής ένταξης και η καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων, μέσω του εντοπισμού και της καταγραφής των απόρων, αστέγων και γενικότερα διαβιούντων στο δρόμο, σε κάθε γωνιά του Πειραιά.
Αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας κοινωνικής ασπίδας κατά της φτώχειας στον Πειραιά, με υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα, κάλυψη αναγκών ευάλωτων κοινωνικά συμπολιτών μας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επανένταξη πολιτών μέσω προγραμμάτων δεύτερης ευκαιρίας.
Άξιος θαυμασμού είναι και ο ρυθμός υλοποίησης του προγράμματος, καθώς μέσα σε ένα χρόνο το Social Innovation Piraeus έχει διαχειριστεί 2.500 αιτήματα, ενώ η αρχική στόχευση ήταν για 5.000 αιτήματα σε 3 χρόνια!
Κάτι που από τη μια δυστυχώς αναδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, από την άλλη όμως αποδεικνύει στην πράξη ότι το πρόγραμμα «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς.
Μερικές από τις στοχευμένες δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Ψωρογιάννη είναι η διανομή μαθητικών ειδών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για μαθητές, η διανομή ειδών ένδυσης και υπνόσακων σε αστέγους, το πασχαλινό τραπέζι, η στήριξη σε πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες αφορούν σε περίπου 2.500 περιπτώσεις ωφελούμενων της ΚΟ.Δ.Ε.Π.
Στα πλαίσια της δράσης του Social Innovation Piraeus, υπήρξαν παραπομπές ανθρώπων σε εξειδικευμένους φορείς όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο, συνέργειες με 900 κοινωνικούς φορείς, φροντίδα 80 ωφελούμενων στον Ξενώνα Ανακούφισης της ΚΟ.Δ.Ε.Π. «Ανακούφιση».
Αναφορικά με το μέλλον, σχεδιάζονται επιπλέον επισιτιστικές δράσεις, δράσεις για νέους ανέργους ή για όσους έμειναν ξαφνικά άνεργοι, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μαθητών.

*Το Social Innovation Piraeus αποτελεί ένα δίκτυο πρόληψης και άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, οι δράσεις του οποίου υλοποιούνται στον Πειραιά μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π.