Μια ακόμα καινοτόμος δράση από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, στα πλαίσια του πολύπλευρου κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου.
Με μότο «το βιβλίο είναι η πνευματική τροφή του ανθρώπου» η ΚΟ.Δ.Ε.Π. προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Πειραιά, αξιοποιώντας τις δωρεές πολιτών κατά τη διάρκεια της δράσης του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», καθώς και τη δωρεά της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, η οποία προσέφερε τις βιβλιοθήκες για την τοποθέτηση των βιβλίων.
Η Κοινωνική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη περιέχει λογοτεχνικά βιβλία για ενήλικες, λογοτεχνικά βιβλία για εφήβους, παιδικά βιβλία και βιβλία δραστηριοτήτων για νήπια.
Σκοπός της Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης είναι να μπορεί ο κάθε πολίτης να ανταλλάξει τα βιβλία του, τα οποία έχει διαβάσει και είναι σε καλή κατάσταση, με ελαφρώς μεταχειρισμένα βιβλία από την βιβλιοθήκη.
Προϋπόθεση ανταλλαγής είναι η καλή κατάσταση των βιβλίων προς ανταλλαγή, η ίση ποσότητα ανταλλαγής βιβλίων (π.χ. ανταλλάσσεται ένα παιδικό βιβλίο με ένα άλλο παιδικό βιβλίο), καθώς και το ίδιο είδος ανταλλαγής βιβλίων (π.χ. λογοτεχνικό βιβλίο ενηλίκων ανταλλάσσεται με λογοτεχνικό βιβλίο ενηλίκων).
Η Κοινωνική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 π.μ. έως και τις 15.00 μ.μ. στο Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Πειραιά (Πλατεία Κοραή 1 , ισόγειο Δημαρχείου). Τηλέφωνο επικοινωνίας 2132022660.
Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά κ. Ιωάννης Βοϊδονικόλας ανέφερε σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης:
«Σκοπός της ΚΟ.Δ.Ε.Π. δεν είναι μόνο το ζην, αλλά και το ευ ζην.
Δηλαδή οι ποικίλες δράσεις κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα της ΚΟ.Δ.Ε.Π. δεν αποσκοπούν πλέον μόνο στη διασφάλιση ενός πιάτου φαγητού ή ενός κρεβατιού ή της φαρμακευτικής αγωγής σε όσους το έχουν ανάγκη – αγαθά τα οποία σαφώς και είναι ύψιστης προτεραιότητας για την επιβίωση ενός ανθρώπου – αλλά προσβλέπει και στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες ένταξης ή επανένταξης σε παιδιά οικογενειών ή ενήλικες αντίστοιχα, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο ότι η παιδεία αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το άμεσο και απώτερο μέλλον της πόλης μας, φροντίζουμε να παρέχουμε πλέον εκτός από την υλική και την πνευματική τροφή σε όσους το έχουν ανάγκη, μέσα από την αξιοποίηση του κινήματος προσφοράς και εθελοντισμού που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα στον Πειραιά.
Μετά το κοινωνικό φροντιστήριο, η ΚΟ.Δ.Ε.Π. πρωτοπορεί ιδρύοντας την πρώτη Κοινωνική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά, προσθέτοντας ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια εξασφάλισης ίσως ευκαιριών για όλους.»