Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προσέφερε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, πασχαλινά γεύματα σε άστεγους που διαμένουν στο λιμάνι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία έχει στόχο την υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και διαβιούν υπό δύσκολες συνθήκες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, υποδέχθηκαν στο λιμάνι την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδο, όπου προσφέρθηκαν τα καθιερωμένα πασχαλινά γεύματα, καθώς επίσης τσουρέκια, αυγά, λαμπάδες.

Σημειώνεται, πως γεύματα για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα διατίθενται επίσης την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στους συμπολίτες μας που στερούνται κατοικίας και διαβιούν στο λιμάνι, καθώς και σε όσους διαμένουν στον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων του Δήμου Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της δράσης τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας  για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Στη διανομή των γευμάτων συνέβαλαν εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και η ομάδα εθελοντών «Άλεξ», ενώ στη δράση παρευρέθηκε και ο Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών  της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Νικήτας Κανάκης.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά:

«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Με μικρές και μεγάλες δράσεις φροντίζουμε να είμαστε καθημερινά στο πλευρό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ουσιαστικά και έμπρακτα. Για αυτό κι εμείς φροντίζουμε να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στο έργο του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Τα γεύματα αγάπης που διανέμει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου δίνουν στους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη, όχι μόνο ένα πιάτο φαγητό, αλλά και το ενδιαφέρον, τη φροντίδα που χρειάζονται. Θα υπενθυμίσω ότι η κοινωνική μας πολιτική για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών, δεν  περιορίζεται μόνο στην παροχή προνοιακών επιδομάτων, αλλά συνδυάζεται και με την ένταξή τους  στον κοινωνικό ιστό και την αγορά εργασίας. Η θεσμοθέτηση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία”, η νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε αστέγους και γυναίκες θύματα βίας που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αλλά και η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης είναι ενεργητικές πολιτικές στήριξης των πλέον αδύναμων. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και αγάπη. Καλό Πάσχα».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κώστας Κατσαφάδος, σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ  τον Δήμο Πειραιά και την ΚΟ.Δ.Ε.Π. για αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους,  που δεν είναι και η μόνη που υλοποιούν. Αυτό που είναι ευχάριστο  στην πόλη μας, στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά μας, είναι το ότι η Πολιτεία μαζί με τον Δήμο και με διάφορους κοινωνικούς φορείς και φυσικά την Πειραϊκή Εκκλησία, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διάφοροι συμπολίτες μας. Το έργο το οποίο επιτελεί η ΚΟ.Δ.Ε.Π., είναι πολύ σημαντικό, προφανώς μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα, για αυτό και είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό μέσο. Στόχος μας είναι  όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας και να τους στηρίξουμε. Εύχομαι σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: 

«Η προσφορά των γευμάτων στους συνανθρώπους μας που διαμένουν στο λιμάνι είναι μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης της ΚΟ.Δ.Ε.Π., η οποία ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Πιστεύω πως κανένας συμπολίτης μας που διαβιεί υπό δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να νιώθει μόνος του όλο τον χρόνο, πόσο μάλλον τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε. Στον Πειραιά υπάρχουν άστεγοι που δέχονται να φιλοξενηθούν στις δομές του Δήμου κι άλλοι που δεν δέχονται να ενταχθούν από επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια 365 ημέρες τον χρόνο, έχοντας δημιουργήσει ένα «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας στην πόλη, με την προσφορά τροφίμων,  φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, με την προσφορά σχολικών ειδών σε μαθητές δημοτικού με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και με μια σειρά διευρυμένων ενεργειών. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός, του χρόνου ο Δήμος Πειραιά θα λάβει περισσότερα σχολικά γεύματα για παιδιά του Δημοτικού, επειδή η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη. Είναι κάτι ευχάριστο και απομένει  από εμάς πλέον σε ποια σχολεία θα γίνει  η κατανομή. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο, κάτι που πιστεύω πως αποτελεί υποχρέωση, αλλά  και ηθικό μας καθήκον. Ευχαριστώ την Υφυπουργό κα Μιχαηλίδου για το ενδιαφέρον και την παρουσία της σε μια ακόμη κοινωνική μας δράση, καθώς και τον Υφυπουργό κ. Κατσαφάδο, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία».

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας δήλωσε:

«Μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π. μεριμνούμε καθόλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου οι πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της πόλης μας να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, στέγη, τροφή, ρουχισμό και φάρμακα, προσπαθώντας να κάνουμε πράξη την Εορτή της Αγάπης και τις 365 ημέρες του χρόνου. Ειδικότερα όμως, τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, οι δράσεις μας έχουν στόχο να μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα των ημερών και στους κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται καθημερινά, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι τους, αλλά ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και του Δήμου Πειραιά. Εκ μέρους της Διοίκησης και των εργαζομένων της ΚΟ.Δ.Ε.Π. θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που βρίσκεται πάντα δίπλα και στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας, στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κα Δόμνα Μιχαηλίδου που δεν ξεχνά ποτέ τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως και στον Πειραιώτη Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδο που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής της πόλης μας».