ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΔΕΠ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΪΔΟΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
«Για του Χριστού την πίστη την Αγίας και της πατρίδος την Ελευθερία, οι Έλληνες πριν 200 χρόνια έβαλαν την υπογραφή τους για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, επιλέγοντας την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ως ορόσημο για την έναρξη της Επανάστασης.
Η διπλή εορτή του Ελληνισμού μας υπενθυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς πατρίδας και θρησκείας, που ιστορικά αποδεικνύονται σε όλες τις κρίσιμες χρονικές περιόδους του Έθνους, όταν οι Έλληνες κλήθηκαν να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον.
Η σημερινή ημέρα τιμής, μνήμης και ελπίδας, αποκτά ξεχωριστή σημασία όχι μόνο γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της ηρωικής εθνεγερσίας των λίγων Ελλήνων απέναντι στο πανίσχυρο οθωμανικό καθεστώς, αλλά γιατί το μήνυμα της αυτοθυσίας και της αγάπης των προγόνων μας για την πατρίδα και τη θρησκεία, είμαι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Τιμούμε όλους εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για τη δίκη μας ελευθερία, θυμόμαστε το ηρωικό τους παράδειγμα και ελπίζουμε να φανούμε εμείς και οι απόγονοί μας αντάξιοί τους!
Ο Αγώνας των Ελλήνων του 1821, στέλνει οικουμενικό μήνυμα, αναδεικνύοντας τις αξίες του πατριωτισμού και της πίστης, καθώς και τις υπέρτατες θυσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση ή την ανάκτηση της Ανεξαρτησίας του Έθνους, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ!
Παρά λοιπόν τις όποιες φαινομενικές δυσκολίες και αντιξοότητες αντιμετωπίζουμε, παίρνουμε παράδειγμα από τους Ήρωες του 1821 και προχωρούμε μπροστά, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά, τα ανέφικτα εφικτά, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Ελλάδα αντάξια της φήμης και της ιστορίας της, στηριζόμενοι στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, πορευόμενοι με όπλα μας την αγάπη για την πατρίδα και την πίστη στη θρησκεία μας.
Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας.
Χρόνια Πολλά στον Πειραιά μας.
Ζήτω το Έθνος.
Ζήτω η Ελλάς.
Ζήτω το 1821!»
Ιωάννης Γ. Βοϊδονικόλας
Πρόεδρος ΚΟΔΕΠ
Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά